SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Segeltorps Idrottsförening
Årsmöte 2022 med många utmärkelser
Utmärkelsen delades ut av Gamla Grabbarnas ordförande Ove Mählkvist tv och kassören Raymond Frithiof t h.

Den 17 november hade Gamla Grabbarna årsmöte i Café Bollen och delade enligt traditionen ut priset till årets ledare som i år gick till Felipe Hallbek med följande motivering:

 

Med sin glädje och sitt lugn skapar han trygghet och gemenskap för våra nya medlemmar i hockeyn.Felipe är intresserad och engagerad av att utveckla och skapa ett intresse för våra yngsta, men även äldre nybörjare får sitt lärande och intresse för hockey.

 

I sektionens satsning på flickhockey har Felipe även här engagerat sig och visat ett självklart stöd för föreningen med sin kunskap och fina engagemang.

Förtjänstmärken i silver
Lena Eriksson, Pelle Edman och Henrik Eriksson

Lena Eriksson, Pelle Edman och Henrik Eriksson hade kvalificerat sig för Segeltorps IF:s förtjänstmärke i silver och fick motta sina nålar. Bo Jonasson och Stefan Castemo, som också hade kvalificerat sig, får motta sina nålar vid senare tillfälle.

Förtjänstmärken i guld

Gamla Grabbarnas kassör och ordförande fick även tillfälle att överlämna Segeltorps IF:s förtjänstmärke i guld till Katarina Magnusson, Lars Ramstedt, Eva Hultén och Alf Emmerdahl. Hanserik Tönnheim, som också kvalificerat sig för detta, kunde inte delta.

Avtackning och ny ledamot i styrelsen
Carl-Erik Andersson avtackades för sin insats i styrelsen.

Efter en kort årsmötesförhandling, där Bernt Holmgren valdes som ny ledamot i styrelsen, intogs som vanligt en buffé under gemytliga former.

En av våra ”old-timers” har lämnat oss
Leif Greesnis Foto: Hanserik Tönnheim

Leif Greesnis 1938-2022

 

En av våra ”old-timers” har lämnat oss

 

Leif Greesnis avled den 16 september 2022 efter en kort tids sjukdom

 

Han var född i Stockholms innerstad men familjen flyttade till Gamla Kyrkvägen i Segeltorp när han var fyra år.

 

Leffe var aktiv i alla bollsporterna – men det var i ishockeyn och bandyn han var som bäst (snabb på skridskorna) och han spelade i A-lagen under flera år i slutet av 50- och början av 60-talet.

 

Efter en paus från idrotten under ett par år kom han 1968 tillbaka i SIF – nu som ledare och kompetent tränare för hockeypojklagen. Han fortsatte sedan som mycket omtyckt lagledare i ishockeyns A-lag under flera år. Leffe var också styrelsemedlem under många år i Gamla Grabbarna som klubbmästare.

 

I början av 1970-talet startades SIF:s ungdomssektion med Åke Andersson som ordförande, Leffe som sekreterare och undertecknad som kassör. Inflyttningen i Segeltorp var då stor och det fullkomligen kryllade av ungar som ville spela fotboll och hockey. Vi blev snabbt en av de ledande föreningarna i kommunen på pojk- och flicksidan i fotboll.

 

Att tjejer ville (och kunde …) spela fotboll var ganska nytt och intresset var enormt. Till en början var Leffe och jag ensamma ledare med fem flicklag i Huddingemästerskapen och speciellt de yngre lagen hade stora framgångar i S:t Erikscupen. De blev senare stommen till det första damlaget i föreningens historia. Efter ett par år lämnade vi över till mer fotbollsmässigt kvalificerade ledare. Men roligt var det!

 

Leif Greesnis fick 1982 föreningens förtjänstmärke i silver nr 65 och guldmärket år 2011.

 

Jag och min hustru Elaine har känt och umgåtts med Leffe och hans fru Nell i snart 60 år. Saknaden och tomheten är stor – så även hos medlemmarna i SIF:s veteranförening Gamla Grabbarna.

 

Ola Hansson

Traditionell vårträff

Den 2 juni samlades ett gäng Gamla Grabbar i Café Bollen för vårträff med "plåtmacka" - ett uttryck för landgång som lever kvar sedan den tid de kom på små metallbrickor. 

Alf Emmerdahl, som själv är Gammal Grabb, passade på att uppdatera om hockeyn och poängterade att ledorden för hockeyn inom SIF är glädje, utveckling, kamratskap och kompetens. SIF ska vara en klubb där alla får chansen att spela och i ungdomslagen ska samträning mellan äldre och yngre åldersgrupper prioriteras. I A-laget ska fokus ligga på utveckling och vi ska verka för samarbeten med andra föreningar. Laget fortsätter i Div 1 och GG har fribiljetter till matcherna i Segeltorpshallen.

Besök på Katarina brandstation

I maj besökte 15 Gamla Grabbar med respektive Katarina Brandstation på Södermalm som är världens äldsta brandstation som fortfarande är i drift på samma plats. Den invigdes 1876. Där finns ett museum där man samlat vackra gamla hjälmar, uniformer, skyltar och en mängd utrustning av olika slag. Museet är inrymt i det tidigare häststallet och drivs av den ideella föreningen "Röda Hanen" som bjöd på kaffe i sin samlingslokal.

Vi fick även se den moderna delen och fick en intressant inblick i all den specialutrustning som brandbilarna är laddade med inför olika typer av olyckor.

     
Årsmöte 2021

Efter ett års uppehåll på grund av Covid-19 kunde Gamla Grabbarna hålla årsmöte den 18 november i Café Bollen. Mötet avslutades traditionsenligt med en buffé.

 

Efter årsmötet delades priserna ut både till årets ledare 2020 och 2021. Det var ordförande Ove Mählkvist och kassör Raymond Frithiof som höll i utdelningen.

 

Till årets ledare 2020 har Segeltorps IF utsett Torbjörn Helge.

 

Motivering:

Årets Ledare är en mycket engagerad fystränare som involverar, sprider sin kunskap och tips till alla lagen i föreningen.

 

Torbjörns fokus är att alla ska må bra av sin träning som stärker kroppen och därigenom undviker att skada sig som spelare.

 

Han har därmed tagit fram en struktur för hur våra spelare i olika åldrar och utifrån sina egna förutsättningar ska fysträna.

Han utbildar även föreningens fystränare regelbundet.

 

 

 

Till årets ledare 2021 har Segeltorps IF utsett Lena Eriksson

 

Motivering:

Årets Ledare är inne på sitt 17:e år i föreningen! En lång och gedigen insats som startade i fotbollsskolan redan år 2004 med flickor födda 00. 

Genom åren har Årets Ledare visat ett stort engagemang inom Segeltorps flick- och Damfotboll och följt laget hela vägen, som lagledare i Dam-J och sedan 2018 axlat den viktiga rollen som lagledare i Segeltorps Representationslag Dam. 

 

Med sin positiva och professionella attityd, förmåga att hålla ihop ledare och spelare samt se till att laget har en unik sammanhållning och glädje 
har Årets Ledare en stor del i framgångarna och utvecklingen av damfotbollen i Segeltorp.

 

I en tid där ideellt engagemang och kontinuitet verkligen inte är någon självklarhet, har Årets Ledare alltid funnits där, på träning och på match,  
i motgång och medgång, i nedgång och uppgång!

 

Årets ledare är en alldeles strålande representant för sektionen och föreningen!

 

Gamla Grabbarna
Bilderna visar hur både gammalt och nytt diskuteras på tisdagsträffar. 2018 firade GG 70-årsjubileum med fest i Café Seglet. GG gör uppskattat besök hos Pressbyråns museum

Gamla Grabbarna (GG) är föreningens ”veteransektion” som bildades 1948.

 

För att bli medlem i GG fordras i första hand att man erhållit föreningens förtjänstmärke i silver (en nål med vårt vackra klubbmärke omslutet av olivkvistar i silverfärg) samt att man uppnått en ålder av 35 år. 

 

Förtjänsttecken


Det är SIF:s huvudstyrelse som delar ut alla förtjänsttecken. För att erhålla silvernålen erfordras att man uppnått 30 poäng på en speciell poängskala. Något förenklat ger ett år som betalande medlem en poäng, ett år som aktiv en poäng, ett år som ledare en poäng osv.

 

Stödmedlem

Man kan även söka medlemskap i GG även om man inte mottagit silvernålen. I sådana fall skall den sökande ha arbetat som ledare eller spelat i SIF under en längre tid utan att ha kommit upp i erforderlig poäng. GG:s styrelse avgör då om stödmedlemskap kan beviljas.

 

Engagemang

I samband med jubileer och utmärkelser medverkar GG med ekonomisk bidrag. Ett flertal av GG:s medlemmar har under åren jobbat med bingoverksamheten som sedan tidigt 60-tal gett ett välkommet tillskott i föreningens ekonomi men som beklagligt nog nu fått läggas ner.

Styrelsen uppvaktar GG:s medlemmar vid "jämna" födelsedagar och representerar vid begravningar. 

 

Samkväm

Första tisdagen i varje månad, på förmiddagen, (januari och sommarmånaderna undantagna) träffas de medlemmar som har möjlighet vid en kaffeträff i Café Bollen på nya IP. Då avhandlas intressanta hågkomster och idrottsminnen från forna dagar fram till nutid samtidigt som det sker en uppdatering av nuläget i föreningen. Ett gemensamt ”bolagstips”

I mitten av februari träffas medlemmarna i Segeltorp (Skutanträffen) vid en gemensam måltid, samt i apri/maj hålls en vårträff

 

Dessemellan går Gamla Grabbarna på A-lagens hemmamatcher i fotboll och hockey och gör studiebesök och utflykter där även "respektive" får delta.

 

Årsmöte

Årsmötet hålls i mitten av november och är alltid välbesökt. Det avslutas traditionsenligt med en buffé.

 

Medlemsavgiften är 150 kr per år och Swisha kassören på 073 350 98 94.

 

 

Om det är något mer Du vill veta om Gamla Grabbarna så kontakta någon i styrelsen eller våra förträffliga kanslier (där vi för övrigt har en av Gamla Grabbars medlemmar, Ann Vestermark, arbetande.)

 

Stödverksamhet
Årets Ledare

I GG:s stadgar står bland annat att ”syftet är att på olika sätt stödja SIF:s ungdomsverksamhet och genom utmärkelser ge uppskattning åt framstående ledarprestationer och att befrämja kamratanda och social gemenskap”. GG delar därför varje år ut ett pris (en plakett och ett presentkort) till årets ledare inom SIF. Priset har delats ut till sedan 1985. 

 

 

 

1985 Elisabeth Ljungdahl, SIF-tidningen
1986 Ola Hansson, ishockey/flickfotboll
1987 Kenneth Hedlund, ishockey/damfotboll
1988 Hans Wigforss, bordtennis
1989 Bernhard Holmgren, fotboll
1990 Christer Häll, fotboll/ishockey
1991 Bengt Åström, huvudstyreslen
1992 Raymond Frithiof, ishockey/fotboll
1993 Peter Kelly, fotboll
1994 Marie Lindström, Ishockey
1995 Ove Stampes, ishockey/ringette
1996 Hanserik Tönnheim, fotboll
1997 Ulf Wahlström, fotboll
1998 Sven Hultén, ishockey
1999 Jan Schwartz, ishockey
2000 Kostas Malochos, fotboll
2001 Benne Hedefalk, ishockey/huvudstyrelsen
2002 Håkan Lundgren fotboll
2003 Martin Hallin, ishockey/huvudstyrelsen
2004 Leif Andersson, fotboll
2005 Lasse Nyberg, innebandy/fotboll
2006 Ann & Peter Vestermark, fotboll
2007 Peter Bernström, damishockey
2008 Björn Högberg, fotboll
2009 Mariusz Sliwinsky, innebandy
2010 Johnny Lindahl, ishockey
2011 Tommy Lundh, fotboll
2012 Lars Hultgren, Gamla Grabbarna
2013 Mikael Johansson, fotboll 

2014 Waldemar Schettini, fotboll

2015 Michael Thunström, ishockey

2016 Karl Sandberg, fotboll

2017 Harun Özpolat, fotboll

2018 Mikael Österblom, ishockey

2019 Henrik Eriksson, innebandy

2020 Torbjörn Helge, Ishockey

2021 Lena Eriksson, Fotboll

 
Föreningens förtjänstmärke i silver
 
Som medlem i Segeltorps IF har alla möjligheten att även erhålla föreningens förtjänstmärke i silver. Märket utdelas efter att ha uppnått 30 poäng uträknat efter vissa kriterier. Exempelvis erhåller man en poäng per medlemsår, en poäng per ledarroll, en poäng för styrelseuppdrag, en poäng för spel i representationslag osv. Följande medlemmar har sedan 1948 erhållit förtjänstmärket i silver:

1. Enar Johansson 1948
2. Åke Samuelsson 1948
3. Erik Karlsson 1948
4. Karl Lindström 1948
5. Bertil Lindström 1948
6. Ture Rriksson 1948
7. Einar Claesson 1948
8. Thure Ek 1948
9. Arne Eklund 1949
10. Lennart Fröberg 1949
11. Holger Lindholm 1949
12. Sven Pettersson 1949
13. Sture Österberg 1949
14. Erik Tidestam 1949
15. Gunnar Nilsson 1949
16. Rune Körberg 1951
17. Algot Johansson 1951
18. Karl Olsson 1951
19. Sven Svensson 1951
20. William Lindström 1951
21. Evert Pettersson 1951
22. Bertil Westin 1951
23. Svante Johansson 1951
24. Holger Öster 1951
25. Erik Wedman 1954
26. Einar Flack 1954
27. Birger Ahlén 1956
28. Åke Bengtsson 1956
29. Alex Janacek 1956
30. Figge Eriksson 1956
31. Sten Andersson 1957
32. Erik Sildh 1959
33. Rolf Wallén 1959
34. Rolf Johansson 1962
35. Stig Bergkvist 
36. Uno Wendel 1962
37. Leif Gustafsson 1964
38. Evald Johansson 1964
39. Åke Hellgren 1964
40. Åke Liljedahl 1964
41. Erik Abrahamsson 1965
42. Lars Hultgren 1966
43. Lennart Mählkvist 1966
44. Börje Asterdahl 1966
45. Arne Pettersson 1966
46. Bernt Kjellver 1966
47. Olof Linde 1966
48. Bo Norrby 1966
49. Bo Henriksson 1966
50. Arne Bergman 1969
51. Karl-Gunnar Andersson 1969
52. Einar Fredriksson 1972
53 .Claes-Göran Julén 1972
54. Ove Mählkvist 1972
55. Axel Nordsten 1973
56. Folke Österberg 1974
57. Harry Österberg 1974
58. Lars Österberg 1974
59. Bernt Holmgren 1981
60. Tore Gauffin 1973
61. Bernhard Holmgren 1975
62. Åke Andersson 1981
63. Ove Mählkvist 1972
64. Leif Gustafsson 1964
65. Leif Greesnis 1981
66. Ola Hansson 1981
67. Raymond Frithiof 1983
68. Carl-Otto Truedsson 1983
69. Kenneth Hedlund 1983
70. Ulf Blomgren 1985
71. Pekka Suvijärvi 1985
72. Hans Hallman 1985
73. Carl-Erik Andersson 1985
74. Lars Ramstedt 1985
75. Sven Magnusson 1978
76. Ove Lyrén 1985
77. Calle Andersson 1981
78. Carl-Erik Magnusson 1985
79. Jerry Nordin 1988
80. Svante Johansson 1951
81. William Lindström 1951
82. Kenneth Bäckdal 1988
83. Bengt Åström 1996
84. Eddie Lindberg 1996
85. Bengt Sundberg 1996
86. Jörgen Johansen 1996
87. Börje Kärslund 1996
88. Hanserik Tönnheim 1996
89. Leif Book 1997
90. Katarina Lungdahl 2000
91. Bosse Tengblad 2000
92. Peter Törnblom 2000
93. Seppo Mäkinen 2000
94. Orvo Tossavainen 200
95. Sven Hultén 2001
96. Lena Tengblad 2004
97. Gunnar Kvål 2004
98. Benne Hedefalk 2004
99. Lennart Malmström 2004
100. Stefan Andersson 2005
101. Janne Schwartz 2007
102. Lena Sundberg 2008
103. Martin Hallin 2008
104.
105. Peter Vestermark 2009
106. Ann Vestermark 2009
107. Anders Gustafsson 2009
108. Eva Hultén 2009
109. Peter Liljedahl 2011
110. Michael Thunström 2012
111. Tommy Lundh 2013
112. Alf Emmerdahl 2014
113. Katharina Magnusson 2015
114 Lars Larsson 2016
115 Sven Andén 2016
116 Kent Klameth 2018
117 Mikael Johansson 2018